Doel onderzoek
Het doel van deze studie van Barbara Wollersheim (NKI) en collega’s is onderzoeken hoe we de huisarts meer kunnen betrekken bij patiënten die behandeld zijn voor prostaatkanker. Na de behandeling van prostaatkanker vinden controles plaats in het ziekenhuis, ook wel nazorg of follow-up genoemd. Verschillende instanties, zoals de landelijke Prostaatkankerstichting, patiëntenorganisaties en artsen, pleiten ervoor dat de huisarts meer betrokken wordt bij patiënten die behandeld zijn voor kanker. Een continue verbetering van de zorg is wenselijk en de verwachting is dat de huisarts hier een belangrijke rol in kan spelen. Een rol van de huisarts na de behandeling van prostaatkanker zorgt ervoor dat patiënten in hun eigen omgeving worden opgevangen, waarbij de huisarts de zorg ook op de langere termijn kan blijven bieden. Daarom willen wij onderzoeken of de nazorg na een behandeling van prostaatkanker bij de huisarts kan plaatsvinden.
Opzet en resultaten
Medio 2018 is de PROSPEC studie – PROstate cancer follow-up care in Secondary and Primary hEalth Care – gestart. De studie wordt gecoördineerd door de afdeling Psychosociaal Onderzoek en Epidemiologie van het NKI-AVL, in samenwerking met de afdeling huisartsgeneeskunde van het Amsterdam UMC. De werving van patiënten vindt plaats tijdens het eerste follow-up consult bij de uroloog of radiotherapeut in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Door middel van een loting worden in totaal 390 mannen in twee vergelijkbare groepen ingedeeld. De ene groep krijgt nazorg bij de huisarts (195 mannen) en de andere groep krijgt nazorg in het ziekenhuis (195 mannen). Tenminste 24 maanden volgen we de patiënten in het kader van het onderzoek. Gedurende het onderzoek verzamelen we gegevens van de patiënt over uitslagen van (bloed)onderzoek, zorggebruik, kwaliteit van leven en eventuele klachten en bijwerkingen ten gevolge van de behandeling. Daarnaast interviewen we deelnemende patiënten, huisartsen en specialisten.
Conclusies en aanbevelingen
De PROSPEC studie moet meer inzicht geven in de veiligheid, effectiviteit en kosten van de follow-up en nazorg bij de huisarts, na een behandeling van prostaatkanker. We verwachten de eerste resultaten van deze, door het KWF Kankerbestrijding gefinancierde studie, in 2023. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het onderzoekstem via prospec@nki.nl.
Voor mij een goede behandeling,nadeel slechte erecties en geen zichtbare sperma.
Met frans. ik ben nu een maand na de laatste 35 ste bestraling. ik heb meer last na de bestraling dan tijdens
maar het word niet slechter . de situatie op dit moment ook niet zo positief , convid 19 en ook de winterse omstandigheden maken het wat moeilijker. geef de schuld. Dus het word weer beter .