Lang klachten na schildklierkanker

EINDHOVEN – Patiënten die schildklierkanker hebben of hebben gehad, melden dat zij ook lang na de behandeling nog klachten hebben. Deze klachten zorgen er voor dat hun kwaliteit van leven minder goed is. Volgens Profiel onderzoeker Olga Husson moet er meer aandacht komen voor deze klachten. Artsen kunnen hierbij een belangrijke rol vervullen. Het onderzoek van Olga Husson is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Acta Oncologica.

Schildklier306 mensen die de diagnose schildklierkanker kregen tussen 1998 en 2008 vulden een vragenlijst in. Daarnaast werden dezelfde vragen ook gesteld aan een groep mensen die geen schildklierkanker hadden gehad.

 

Lagere kwaliteit van leven

De gemiddelde leeftijd van de mensen die de vragenlijst invulden, was 56 jaar. De diagnose schildklierkanker was gemiddeld 10 jaar geleden voor de invullers. Van de deelnemers was 75 procent vrouw. Uit de analyses kwam naar voren dat bij het overgrote deel van de patiënten (70 procent) de schildklier geheel was verwijderd, gevolgd door 1 of meerdere behandelingen met radioactief jodium.

De kwaliteit van leven van patiënten die 2 tot 20 jaar geleden de diagnose schildklierkanker kregen, bleek lager te zijn dan die van de gemiddelde Nederlander met dezelfde leeftijd. Zowel hun lichamelijke als psychische gezondheid bleek slechter. Naast een lagere kwaliteit van leven hadden (ex-)schildklierkankerpatiënten ook meer klachten op het gebied van vermoeidheid, slapeloosheid, kortademigheid, gebrek aan eetlust en stofwisselingsklachten.

Klachten

Daarnaast geven (ex-)schildklierkankerpatiënten aan dat zij ook lange tijd na de eerste behandeling nog klachten hebben, zoals concentratieproblemen, hormonale problemen, psychologische problemen en plotseling invallende vermoeidheid. Vooral deze klachten verklaren voor een groot deel de verminderde kwaliteit van leven van (ex-) schildklierkankerpatiënten in vergelijking met de controlegroep zonder kanker.

De resultaten maken duidelijk dat er meer aandacht en erkenning moet komen voor de klachten waar (ex-)schildklierkankerpatiënten ook lange tijd na diagnose nog mee te maken kunnen krijgen. De arts kan hierbij een belangrijke rol spelen door (ex-)patiënten te informeren over deze klachten, te leren omgaan met de klachten en door te verwijzen naar andere hulpverleners voor ondersteunende zorg (bijvoorbeeld een psycholoog of fysiotherapeut).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *