Kwaliteit van leven bij non-hodgkin met chemotherapie

EINDHOVEN – Patiënten bij wie 5 tot 15 jaar geleden de diagnose Non-Hodgkin lymfoom is vastgesteld en die zijn behandeld met chemotherapie, hebben een lagere kwaliteit van leven dan patiënten die anders behandeld zijn. Vormen van andere behandelingen zijn radiotherapie (bestraling) of een afwachtend beleid, waarbij de patiënt op controles komt, zonder dat er een ingreep of behandeling plaatsvindt. Beide groepen hebben werkgerelateerde problemen en blijken problemen te ondervinden bij het afsluiten van zorgverzekeringen, levensverzekeringen en hypotheken. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Universiteit van Tilburg.

Met behulp van gegevens van de kankerregistratie uit de IKZ-regio werden alle patiënten geselecteerd die tussen 1989 en 1998 gediagnosticeerd waren met Non-Hodgkin lymfoom. In totaal ontvingen 360 patiënten een vragenlijst via hun behandelend specialist. Uiteindelijk deden 294 patiënten (82 procent) mee aan het onderzoek. Tevens heeft een groep mensen zonder kanker dezelfde vragen beantwoord.

Patiënten
Van de patiënten die gediagnosticeerd zijn met Non-Hodgkin lymfoom, is meer dan 30 procent behandeld met alleen chemotherapie. 26 procent is behandeld met een combinatie van chemotherapie en radiotherapie. 15 procent heeft alleen radiotherapie gehad. 13 procent van de patiënten is geopereerd en heeft eventueel een aanvullende behandeling met chemotherapie of radiotherapie ontvangen. 9 procent heeft een afwachtend beleid gevolgd. Meer dan de helft van de patiënten had ook nog een andere aandoening.

Problemen
Patiënten geven een lagere gemiddelde score op het gebied van algemene gezondheidsbeleving en vitaliteit dan de groep mensen zonder kanker. Ook scoren ze lager op psychologisch welzijn en sociaal welzijn. Zij geven een hogere score op het gebied van pijn (minder pijn dan de groep zonder kanker). Van de patiënten geeft 41 procent aan dat de patiënt veranderd is van werk, minder uren is gaan werken, of is gestopt met werken, door de kanker. Daarnaast hadden beiden groepen patiënten problemen bij het afsluiten van een zorgverzekering, levensverzekering of hypotheek. Vooral het laatste bleek problematisch. 22 procent van de patiënten ondervond problemen met het afsluiten van een hypotheek. Van de patiënten die daadwerkelijk geprobeerd hadden om een hypotheek af te sluiten (in plaats van bijvoorbeeld alleen informeren) ondervond zelfs meer dan 73 procent problemen.

Voor meer informatie kunt u kijken op:
https://www.kankerwiehelpt.nl/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *