Obstakels en mogelijkheden voor een gezonde leefstijl en aanbevelingen voor counseling in de nazorg bij baarmoederkanker

Doel

Bevordering van leefstijl tijdens de nazorg kan de gezondheid en kwaliteit van leven op lange termijn verbeteren bij patiënten met baarmoederkanker. Dit onderzoek was gericht op het in kaart brengen van obstakels en mogelijkheden om de leefstijl te verbeteren en dit vol te houden. Aanbevelingen gevonden in deze studie zouden gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van de counseling in de nazorg bij baarmoederkanker.

 

Methoden

Patiënten met baarmoederkanker van drie ziekenhuizen zijn via hun gynaecoloog of verpleegkundig specialist benaderd voor een interview waar de onderwerpen: huidige leefstijl, veranderingen in leefstijl, de behoefte aan het bespreken van leefstijl en mogelijke ondersteuning werden besproken.

 

Resultaten

Belangrijke obstakels waren gebrek aan kennis, motivatie en mogelijkheden in de omgeving om leefstijl bevorderend gedrag te vertonen en vol te houden. Ondersteunende factoren waren onder andere het doorvoeren van kleine stapsgewijze veranderingen in de leefstijl, sociale ondersteuning en het kunnen omgaan met tegenslagen.

 

Conclusie

Wij stellen de volgende interventiefuncties voor: informeren, overtuigen, training, omgevingsherstructurering en activering. Geschikte gedragsveranderingstechnieken om de interventiefuncties uit te voeren zijn onder andere informatie over de gevolgen van bepaald gedrag, feedback over gedrag, geloofwaardige bronnen, stapsgewijze verandering, gewoontevorming, herstructurering van de omgeving, geheugensteunen en signalen, doelen stellen, actieplanning en sociale steun. Het opnemen van deze aanbevelingen in leefstijladviezen zou kunnen bijdragen aan een blijvende verandering van leefstijl omdat het aansluit bij de behoeften en voorkeuren van de patiënt.

 

TitelBarriers and facilitators for healthy lifestyle and recommendations for counseling in endometrial cancer follow-up care: a qualitative study
Auteursde Korte, A. M., de Rooij, B. H., Boll, D., van Loon, I., Vincent, N., Hoedjes, M., Lammens, C. R. M., Mols, F., van der Lee, M. L., Vos, M. C., & Ezendam, N. P. M.
TijdschriftJournal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology
Linkhttps://doi.org/10.1080/0167482X.2024.2340465

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *